Pinterest

2014. szeptember 7., vasárnap

Az én Camelia babám



Mostanában olyan szerencsém van, hogy egyre több gyerekkoromban elveszett babámat sikerül visszavásárolni. Nemrég vettem egy 60 cm - babát, amit a gyerekkori fotómon ölelgetek.



Először is bemutatkozik Camelia, egy 1974-es évekbeli Aradeanca baba.



Magassága 60 cm, a haja NAGYON sűrűn tűzött. Kétoldalt két copfja van, amit be is lehet fonni. Összehasonlítva az újabb Liliana(Aradeanca) babámmal más a nyak megoldása. Hát igen, ő egy klasszikus darab.


Liliana a barna, Camelia a szőke

Mikor megérkezett, a haja szürke volt, és teljesen megdöbbentem, mikor mosáskor szalmasárga lett. A szemét sajnos, mint a legtöbb ilyen márkájú babának, meg kellett igazítani, mert nem tudta lecsukni. Mosás közben kihullt a szemöldöke, amit szőke műszempillával fogok pótolni. Egyébként teljesen rendben volt. Már gyűjtöttem is pár ruhaszabásmintát a 70-es évekből,hogy fel tudjon illendően öltözni.

Ezért most leginkább kacsint



Míg az arc nem változott, a különbözőképpen tűzött haj miatt sokféle Camelia babát készítettek. A legkelendőbbek a hosszú hullámos hajúak voltak, de készítették őt frufruval, és ilyen rövid hajjal is. A neve a fejébe van nyomva gyárilag. Leginkább hajmosás közben olvasható, mert egyébként a sűrű és finom szálú haja eltakarja.

Ezeket az 57-61 cm magas babákat előszeretettel öltöztették fel népviseletbe. A leghíresebb népviseletes babák a Zsuzsi ás Andris babák, amelyeket a Kézdivásárhelyi Múzeumban lehet megtekinteni. A 365-ből, 247 darab van kiállítva nagyrészt magyar, kisebb részben román népviseletbe öltöztetve. A kiállítás, a történelmi Erdély és Partium részeit magában foglaló tájegységeit mutatja be az aradi baba és játékgyár babáin.

(Itt jegyzem meg, hogy a szentendrei Népművészetek Házában lévő babakiállításon is van két darab Zsuzsi és egy Andris baba kalotaszegi népviseletbe öltöztetve. Csuhránné Kovács Marika gyűjteményéből. Ami a szuvenír utcán van, hát???? mit mondjak, sokszor szégyellnivaló. Most csak az egyik van kiállítva, rögtön a bejárattól jobbra)

Az Zsuzsi és Andris babák gyűjtemény 1970-71-ben alakult meg, mikor a Jóbarát nevű erdélyi gyereklap pályázatot hirdetett népviseletek varrására. A beküldött pályamunkákat komoly néprajzi zsűri bírálta(viseletkutatók és a lap szerkesztői), és a beküldött 250-ből, 140 munkát ítélt megfelelőnek bemutatásra. A gyűjtemény idővel bővült férfiruhákkal is.

Részletes infót itt találtok:

Erdélyi barátaim

Íme pár fotó a ma is látható gyűjteményről:

Zsuzsi és Andris babák - Aradeanca babagyűjtemény Kézdivásárhely

Babakiállítás - Kézdivásárhelyen



Az Aradeanca babagyárról

tévé felvétel 1966-ból

tévé felvétel 1969-ből


és végül új modellek 1974-ből. Itt van az én Camelia babám is. Megismerem az ingéről:-)

Egy ritka magyar nyelvű felvétel a babagyár laboratóriumban két mérnökkel.

tévéfelvétel 1972-ből

A kérdezett román mérnöknő elmondja, hogy egy LÍBIÁban rendezett kiállításra készítik elő a babákat. Majd bemutatja őket: SIMINA, majd LILIANA következik, majd megint SIMINA rózsaszín ruhában(nagyon kelendő volt ebben az évben), végül CAMELIA kék ruhában, akinek nagy sikere volt a gyerekek körében(hosszú göndör hajú)

Pataki Lehel Zsolt riportja 2012-ből magyarul

aradihirek.ro

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...