Pinterest

2014. április 26., szombat

Gyermekkorom babái - Aradeanca



Hasonlóan hozzátok, gyerekkoromban nekem is nagyon kevés, de annál jobban szeretett babám volt. Fényképész nagyapám révén rengetek családi fotóval rendelkezem, de nagyon kevés az olyan, ahol a kedvenc babáimmal vagyok lefényképezve. Egy párat azért találtam.

A 70-es években, Romániában, ahol születtem, Aradon működött az ország egyetlen olyan játékgyára, ahol az ARADEANCA nevű babát készítették, kaucsuk(gumi) fejjel, és műanyagból öntött testtel. A márka neve fogalom volt a maga korában.


1989 előtt rengeteget babát szállítottak ki belőle nyugatra, Angliába, Németországba, Franciaországba, keletre is, Törökországba, Irakba stb. Épp ezért nagyon nehéz volt hozzájutni, csak pult alól lehetett beszerezni egyet, illetve sokba is került. 1989-ben 1200 alkalmazottat foglalkoztattak, és sok céggel álltak kapcsolatban.
2011-ben már csak román piacra készítettek évente 60 000 babát.
A cég 2013-ban zárt be, ekkor már csak 28 alkalmazottja volt, mert a Kínából származó, gyakran rossz minőségű babák jóval olcsóbbak voltak, mint az Aradeanca babái.

Személyes véleményem szerint a bezárásban közrejátszott az is, hogy a gyár már nem tudott megújulni. A babák testén, méretén nem változtattak, nem tudták követni a fejlődést. Majd erről posztolok egy későbbi bejegyzésben képet.



Ezen a kissé gyűrött fotón, épp egy ilyen Aradeanca babát ölelgetek(nem ugyanazt mint az első képen, ami a nővéremé volt). A baba 60 cm magas, kicsit nagy volt az én méretemhez képest, de amint látható, nagyon szerettem. A fotó 1979-80-ban készülhetett.


Minden ilyen márkájú babának bele volt nyomtatva gyárilag a fejébe a neve. Tehát mikor megkaptam a babát, az volt az első, hogy kisillabizáltam, hogy hívják. Nagyon csalódott voltam, ha nem volt neve. Az azonos arctípussal rendelkezőknek is különbözőképpen nevezték el. Nem tudom megmondani pontosan hányféle Aradeancát gyártottak, de ezen a szuper blogon, szinte mind fent van.Pár név a sok közül, természetesen románul: Simona, Larisa, Liliana, Manuela, Marinela, Magdalena, Emilia, Georgheta,Viviana, Veronica stb.

papusiaradeanca.blogspot.hu

Egy kicsit elmerültem a román babablogok között, amiből van egy pár:-) és rátaláltam pár olyan oldalra, ahol megtaláltam a gyerekkori babáim fotóját. Sajnos a kedvenceimből már egy sincs meg.

Tehát a nővérem kezében egy Aradeanca baba van, az én kezemben meg egy piros műszőrméből készült kapucnis kabátba öltöztetett baba. Valószínűleg ezeket kaptuk karácsonyra.



És íme hogyan is nézett ki ez a baba közelebbről. A fotókat az amintirifrumoase.ro című honlapon találtam.


Volt még egy babám amire emlékszem, egy menyasszony baba, fekete hajú, aminek levágtam az amúgy is rövid haját, mert úgyis megnő, erről is találtam pár fotót. Szintén Aradeanca, 40 cm magas volt és talán Marianának hívták.






Az enyém pont olyan volt, mint az első.

Az Aradeanca történet folytatódik a következő bejegyzésben, ahol bemutatom az én Aradeanca babámat, amit pár éve a nagynénémtől kaptam.

Itt pedig lehet egyet venni 5000 FT-ért a Galeriasavaria honlapján.


2014. április 23., szerda

Egy újabb Sindy baba nekem húsvétra:-)



Sindyből sosem elég! Igaz, hogy már van 10-12 Pedigree Sindy babám, de ha meglátok egyet a neten, azt biztosan meg kell vennem. Erre a szőkeségre egyedül én licitáltam és sikerült nagyon olcsón megvennem.

Tökéletes állapotban van, és még a ruhája is eredeti, ami áll egy nyakba kötős vászon ruhából és egy patenttal záródó kendőből.

A nyakán lévő jelzés szerint

Sindy
033055X

Ez alapján lehet tudni, hogy valamikor a nyolcvanas években készült a Pedigree márka neve alatt. Ő még nem Hasbro Sindy.

A kedvünkért le is vette a ruháját:-)

Most jön a baba sztrip10 tizenegy felvonásban!

- Még ruhában forgolódom, hogy mindenki jól lásson.


Ledobom a kendőm...



Gondolom látjátok a kivágást a ruhámon?



Kacérkodom kicsit



Kibújtam belőle. Nem is ment olyan nehezen.



Most kilépek...



Le is megyek spárgába azonnal



Itt Éva jelmezben állok



Még a fejem is le tudom venni. Na ki csinálja utánam?



Ez talán egy kicsit durva volt...



- Nem baj, én így is szeretlek:-)




2014. április 19., szombat

2014. április 18., péntek

Séta a szabadban és fotózás



Munkába menet minden nap a régi temető mellett megyek el. Véleményem szerint az egyik legnyugodtabb hely a városban a Templomdombon kívül, bár teljesen körbe van véve belvárosi apró házakkal. Mikor reggel elindultam a táskámban 3 babával fotózni, még nem tudtam, hol találok egy olyan helyet, ahol nem kísérnek kíváncsi tekintetek, és sok zöldet is találok. Az idő épp megfelelő volt a fotózáshoz: gyorsan futó felhők és ragyogó napsütés. Mikor a temetőhöz értem, ugrott be, hogy ide kell bemennem fotózni. Nagyon jó választásnak bizonyult.

Nekem sosem voltak rossz érzéseim a temetőkkel kapcsolatban, talán azért mert egy kis faluban nőttem fel, ahol a temetőbejárás teljesen természetes volt, hiszen gondozni kellett a sírra ültetett virágokat, levágni a bukszust stb. Mire 25 éves lettem, három nagyszülőmet és a nagybátyámat is eltemettük, szóval volt lehetőségem többször is temetőbe menni. Mindig szívesen böngésztem a kopott betűket a sírköveken és a fejfákon.

Mikor diák voltam, már azért jártam temetőbe, mert felfedeztem a sírokon lévő angyalszobrokat, és azokat fotóztam, de már a Farkasréti és a Fiumei úti sírkertben.

A szentendrei Temető utcai temető, régi kopott sírjaival, borostyánnal benőtt régi akácfáival kitűnő hátterét adta a legújabb kisbabáimról készült fotóknak.

Ezeket a babákat már régen kinéztem a neten, de csak most vettem meg, mert véglegesen beleszerettem ennek a kis szőkének az arcába:-)A barna hajú vele jött.



A szőke baba 23 cm magas.


Jelzése a nyakán:

© EUGENE DOLL 1988

a testén:

© EUGENE
CHINA

A baba márkájáról nem sok mindent tudtam meg, csak annyit, hogy egy olcsóbb fajtájú baba, bár a teste nagyon jó minőségű keményebb műanyagból készült, és a fejét a gömbforgónak köszönhetően többfelé is tudja billenteni. Sajnos mivel a haja csak körben van tűzve, és ezért középen kopasz, copfban marad.


A barna hajú kisbaba pont fordítva!



A teste nagyon silány(majd készítek ruha nélküli fotókat is), de a haja sűrűn tűzött, nagyon jó minőségű műszálas selymes hajjal.A fejét teljesen össze lehet nyomni, annyira puha. A ruhája eredeti, dzsörzé anyagból van.
A barna hajú baba mérete 22 cm. Az 1960-70 években készülhetett.

Jelzése a tarkóján:

3560

a hátán:

3590

Egyéb semmi.


Mivel méretben pont passzolnak Nancyhez, ezért készítettem pár közös képet róluk.



Lefelé menet a lépcsőn, készítettem Nancyről még pár fotót.



Ez az egyik kedvencem, mikor "megérinti" a templomtornyot.



2014. április 14., hétfő

Kid Kore babák -Jodi és Katie



Mostanában áttértem arra, hogy csak kéthavonta veszek babákat, így gazdaságosabb és én is tanulok egy kis önuralmat:-)

A kisebbik babát egy nagyon kedves ismerős babagyűjtőtől vettem, akivel egy városban lakom. Már egy ideje nézegettem az aukciót, még ajánlottam is nektek, azt hiszem, és múlt héten végül megvettem tőle.

Pár napra rá megvettem ugyanennek a babának a testvérét is.



Lesz majd egy részletes bejegyzésem erről a márkáról, most csak annyit, hogy a két baba a 1980-90-es években készült KID KORE(néha Kid Core-nak írják)babacsaládhoz tartozik.

A kicsit JODInak hívják. Leginkább a hatalmas szeme és a bájos arca tetszett meg. A teste keményebb műanyagból van, mint a Mattel Shelly babáé, és jóval egyszerűbben is van formázva. Derékból körbe tud fordulni, de a karját csak előre és hátra tudja behajlítani. A ruhája nem eredeti.



Jodi jelzése

C KID KORE 1995

c KID KORE 1995
CHIN A

Készítettem egy-két fotót, amin össze lehet hasonlítani korabeli barátnőivel.
Balról jobbra: Zapf Missy Milly-Mattel Shelly/Kelly-Kid Kore Jodi-Simba Evi



Amint látjátok, a teste elég gyengén formázott, főleg Shelly mellett.



Ha ellenben a két baba arcát egymás mellé tesszük,akár jó barátnők is lehetnek.


Fiatalabb lánytestvérét(mert majd lesz egy Barbie méretű és korú nővére is)KATIEnek hívják.



Katie jelzése
c Kid Kore
1990

c 1992 Kid Kore
CHINA

Katie valamivel kisebb mint a régi típusú Mattel Stacie baba. A lábai belül drótozottak, mint a 60-as évekbeli Mattel Tutti babáké.

Íme a lánycsapat:

Mattel Carla-Kid Kore Katie-MAttel Stacie régi-Mattel Stacie modern


Katie az "idősebb" Stacievel barátkozik szívesen.



De a fiatalabb Stacievel is vannak közös pontjaik! Mindkettőjük ruhája eredeti és kék kombinációjára épül.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...