Pinterest

2015. április 7., kedd

Comorile copilăriei - román játékkiállítás Szatmárnémetiben



Aki olvassa a Magyar babagyűjtők Facebook oldalt, akkor már látta, hogy posztoltam egy képet az éppen ma , 2015 április 7.-én Szatmárnémetiben(Románia) nyílt román játékok kiállításáról. A kiállítás a Comorile copilariei címet viseli - magyarul A gyermekkor kincsei .

Néhány kép a megnyitóról a Játékmúzeum Egyesület Facebook oldaláról kölcsönözve


Cristian Dumitru, a játékgyűjtő

YOUTUBE VIDEO A KIÁLLÍTÁSRÓL A ROMÁN TÉVÉBEN



A kiállítást a bukaresti székhelyű Asociatia Muzeul Jucăriilor - (Játékmúzeum Egyesület) rendezte, aminek az alapítója Cristian Dumitru mérnök. Az ő gyűjteménye képezi a bukaresti gyűjtemény alapját, melynek egy töredéke látható a mostani kiállításon(lemezjátékok, lábbal hajtós autók, stb. a játékgyűjteményből). Mintegy 1000 darab a 12 000 darabos gyűjteményből. A válogatás szempontja az volt, hogy a kiállításra, illetve a hozzá kapcsolódó szimpóziumra látogató felnőttek, olyan játékokkal találkozzanak , amelyeket ismerhetnek a saját gyerekkorukból. Épp ezért nincsenek a kiállításban az 1930-as évekből származó játékok.

A kiállítás az Óvoda - intézményi fejlesztés és oktatási innováció(szabad fordításban) című nemzetközi szimpózium kisérőrendezvénye, amely "A játékos tanulás hagyománya" című ENPI határokon átnyúló program keretében kerül megrendezésre Szatmáron. A programban Románián kívül, Magyarország, Ukrajna és Szlovákia vesz részt. A kiállítás egy részét olyan román és ukrajnai óvodapedagógusok által gyűjtött játékok alkotját, amelyeket a mindennapos óvodai életben is használtak.

A kiállításhoz kapcsolódóan, két versenyt is meghírdettek:

"Gepetto minden gyerek" - játéktervező verseny óvodásoknak és az általános iskola első osztályosainak

"A legszebb játék az, ami mesére ösztönöz" - irodalmi verseny az általános iskola III-IV. osztálya számára

Cristian Dumitru gyűjteményének online oldala itt van:

MUZEULJUCARILOR.RO

A kiállítás megtekinthető hétfő kivételével, minden nap:

Kedd-Szombat 9.00-17.00
Vasárnap 10.00-14.00

Helyszín: Szatmár Megyei Múzeum - Muzeul Judetean Satu Mare
honlap: www.muzeusm.ro


Cristian Dumitru-ról itt láthattok egy riportot román nyelven. Az Aradeanca játékokról és babákról pedig a névre kattintva olvashattok.

A kiállításról még több fotó ITT

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Hello from Spain: I really like. It is very interesting. Keep in touch.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...