Pinterest

2011. november 30., szerda

Itt vannak! Megjöttek!

Hát íme a babák:




Samantha Mary Parkington
beceneve: Sam
Szül.: 1895. május 26.
Lakhely: New York City, New York



Sam újra





Margaret Mildred Kittredge
beceneve: Kit
Szül.: 1923. május 19.
Lakhely: Cincinnati, OH



Kit újra





Kirsten Larson
Szül.: 1845. június 8.
Lakhely: Minnesota



Kirsten újra



Kirsten ruhában



2011. november 29., kedd

American girl babáim megérkeztek

Amikor hónapokkal ezelőtt elkezdtem babákat nézegetni, akkor fedeztem fel ezeket a különleges babákat. Mit mondjak, először nem tetszettek annyira, mert nem nagyon szeretem a puhatestű babákat, de aztán annyira elmerültem a köréjük szövött történetekbe, hogy teljesen fellelkesültem, és mindenképpen szerettem volna egyet venni. Mivel leginkább Amerikában forgalmazzák, nem sok esélyt láttam hogy valaha is kapjak egyet. Márr arról álmodoztam, hogy egyetlen Amerikában élő barátomat kérem meg hogy vegyen nekem egyet, de aztán elvetettem az ötletet, mert egy pasit ilyenre kérni mégis csak nagy merészség:-)))

Szóval egyszer csak feltűnt egy ilyen baba egy magyar aukciós oldalon! Nem akartam hinni a szememnek!
Rövid úton le is csaptam rá, és még két másikat is vettem ugyanattól az eladótól.

Úgy éreztem, madarat lehetne fogatni velem. Lázas keresgélésbe fogtam, hogy előre, még mielőtt megérkeztek volna, megtudjam a nevüket.

Itt és itt keresgéltem.

A szőke rövid hajú babát Kit Kittredge hívják(szül.1923), a barna frufrus Samantha Parkington(szül.1895), a szőke frufrus Kirsten Larsonnak(szül. 1845)

Ha meglepőnek tűnik a születési dátum, az csak azért van, mert ezeknek a babáknak külön élettörténete van, mint egy igazi kislánynak.

És itt álljon egy kis fordítás a babák születéséről az angol wikipediából.

Az American Girl típusú babát 1986-ban adta ki egy amerikai gyártó cég, a Pleasant Company.
A babák tíz év körüli kislányt formáznak a legkülönfélébb etnikumból, az amerikai történelem különböző korszakaiból. A babák mellé könyveket is kiadtak, melyek egy kislány szemszögéből írják le a történeteket. Eredetileg a történetek az amerikai történelem különböző korszakaira fókuszálnak, de 1995-ben ezt kiterjesztették a mindennapi élet történéseire és szereplőire is.

Mind emellett különböző kiegészítőket is lehetett és lehet kapni, mint babaszoba berendezés, különféle használati tárgyak babaméretben, a korszaknak megfelelő stílusban, stb.

A céget 1986-ban Pleasant T. Rowland alapította, és egyedi, különleges termékeit csak katalógusból, levél útján lehet megrendelni(nem volt boltjuk).

1988-ban a Pleasant Company a Mattel leányvállalata lett. 8 alkalommal nyerték meg a Oppenheim Toy Portfolio Award díjat.

Kezdetben a történelmi karakterekre építettek. 6 könyvsorozat mutatta be a történelem egy egy korszakát egy 9-11 éves kislány élettörténetén keresztül. A könyvek célközönsége 8-13 éves korú volt. Kiemelten tárgyaltak bizonyos témákat, mint a gyermekmunka, a gyerekekkel való bánásmód, szegénység, rasszizmus, rabszolgaság, alkoholizmus, állatkínzás és a háború. Ezek iránt a témák iránt szerették volna szociálisan érzékennyé tenni az olvasó gyerekeket, mindamellett hogy megértik ezeknek az okait.

Kirsten, Samantha, és Molly volt az első három történelmi személyiséget formázó baba. Pár év alatt csatlakozott hozzájuk Kaya, Josefina, Felicity, Elizabeth, Addy, Nellie, Rebecca, Kit, Ruthie, Emily, Julie, Ivy, és legutóbb Marie Grace és Cecile.
Egyedül Mollyt lehet még mindig kapni a boltokban, Samantha Parkingtont és Nellie O'Malleyt 2008-ban kivonták a forgalomból, Kirsten Larsont 2009-ben, Felicity Merrimant és Elizabeth Colet pedig 2010-ben.
Ezeket ma már csak másodkézből lehet megkapni különféle külföldi aukciós oldalakon.

(Nekem Samantha, Kirsten és Kit babám van!!! )

1995-ben egy új babasorozatot adtak ki: "American Girl of Today" (Egy mai amerikai lány)
2006-ban a sorozatnak új nevet adtak. "Just Like You" (Pont mint te)
2010-től legújabb nevén: "My American Girl" (Az én amerikai babám)fut a babasorozat

50 féle babát készítettek, amelyek közül nem mind kapható már a boltokban, csak másodkézből megszerezhető. Különbözik az bőrszínük, a szemszínük, a hajszínük, a frizurájuk. Ez lehetőséget ad arra, hogy a vásárlók olyan babát vegyenek maguknak, amely egyszerre tükrözi egy mai amerikai lány egyéniségét és változatosságát.

Ezek a babák NEM akarnak különböző etnikumokat bemutatni(bár nagyon sokat azért bemutatnak szerintem).

Mindegyik baba alkalmi öltözetben kapható, de kétévenként a legutolsó divatnak megfelelő ruhákkal bővítik a ruhatárát.





Folyt köv. holnap fotókkal

2011. november 24., csütörtök

Mundia baba javítás





Vettem egy nagyon szép vörös hajú Mundia márkájú babát. Mint megtudtam, ez egy francia márkájú baba. Tervezője Christine és Cécile, 42 cm magas.

Sajnos több sebből is vérzik. Hiányzik a két szempillája, ami azért könnyen megoldható, amióta műszempillákat is lehet venni,és az arca, főleg a homloka, pirosra színeződött. Sima szappannal nem megy le, acetonnal is próbáltam, de az sem használt. Jelenleg ötletem sincs mivel halványítsam el ezt a foltot az arcáról. Majd ha sikerült, akkor festek neki szemöldököt is.

Valamilyen speciális babajavító szert kéne használnom, de még nem tudom mit. Keresgélek folyamatosan a neten, de még nem tudom pontosan, mire lenne szükségem.
De nem adom fel, ha nem megy le, akkor azt mondom Lilinek, kicsit megpirult a baba a napon, mint anya szokott. Hiába ez a vörös hajúak átka:-))

Ilyen kéne legyen eredetileg:



Most ilyen:

2011. november 23., szerda

Brüsszeli babamúzeum

Aki már járt Belgiumban, ismerheti, de aki még nem, feltétlenül nézze meg a brüsszeli játékmúzeumot. 1000 négyzetméteren, rengeteg régi és új játék található, gyönyörű babát, mackók, stb.


Le Musée de Jouet de Bruxelles


A nővérem diákkorában itt dolgozott, és így én is bejáratos voltam egy ideig, míg nála nyaraltam. Mondanom se kell, egy csoda volt, azóta is arról álmodom, hogy egyszer egy játékmúzeumban dolgozom.

Néger babáim



Nem tagadom, kedvenceim a néger babák. Gyerekkoromban egy sem volt, és annyira, de annyira vágytam egyre!

Aztán amikor a Barbiekat kezdtem gyűjteni, rögtön vettem is egy néger Barbiet. Ma már 5 db néger Barbiem van, a legértékesebb az 1967-ből származó Black Francie baba. Róla majd később még teszek fel képeket.



Az eddig talált legjobb néger Barbie gyűjtőhely Ms.Leo I luv dolls blogján van.


Mindennapi olvasmányaim között találtam egy blogot, ahol egy csomó néger baba van. Nem barbiek, hanem klasszikus babák. Nagyon aranyosak, érdemes nézegetni őket.

Poupées noires - Blackdolls - Negerpuppen


itt vannak

Oh, és ne feledkezzünk meg a babák restaurálásáról sem.
Turlututtu blogján különböző hasznos ötletek vannak fotókkal illusztrálva, hogyan restauráljunk babákat. És végre nem angol nyelvű, hanem francia, így én is értem! Hurrá!

2011. november 20., vasárnap

Li'l Miss sorozat



Megérkezett az összes Li'l Miss babám.

Balról jobbra haladva:

Li'l Miss Dress Up 1989 Made in Italy
Li'l Miss Dress Up 1989 Made in Italy -teljes ruhatárral
Li'l Miss Magic Hair 1989 Made in Italy sk ruhában
Li'l Miss Makeup baba, Li'l Miss Magic Jewels ruhában Made in China

Meg kell hogy mondjam , hogy van különbség az Olaszországban és a Kínában gyártott babák között. Az olasz babák teste keményebb, a végtagjaikat és a fejüket nem lehet annyira összenyomni, mint a Kínában gyártott babákét. A hajuk selymes, könnyen fésülhető, vékony szálú. A Kínában gyártott babák teste puhább, bőrük sokkal világosabb tónusú,egyébként korrektek azok is. A hajuk vastagabb szálú, nem olyan selymes.

Nekem az Olaszországban gyártották jobban tetszenek. Egyébként Mexikóban is gyártották őket, most épp van fent egy a Vaterán, ami ott készült.

Gyártási sorrend szerint a következő években jöttek ki a babák:

1989

* Li'l Miss Makeup
* Li'l Miss Magic Hair
* Triple Change Li'l Miss Makeup
* Li'l Miss Dress Up

1991

* Li'l Miss Singing Mermaid
* Li'l Miss Magic Jewels

1993

* Li'l Miss Candi Stripes

2011. november 13., vasárnap

Daisy fashion baba



Egy újabb különleges babát sikerült vennem, most épp a Zsibvásáron. Igazából a szeme tetszett meg, nem volt egy szokványos barbie. Mikor megérkezett, és kutatni kezdtem utána jöttem rá, hogy egy 1973-as Daisy babáról van szó, amit Mary Quant tervezett.
Sajnos már nem hajlik a lába, de a feje nincs kitörve, és remekül lehet öltöztetni.
Szeretem az ilyen régi babákat, most is várok pár babára, a 70-es 80-as évekből.

Mary Quant a kor leghíresebb angol divattervezője volt. 1955-ben nyitotta meg BAZAAR nevű butikját Londonban. Az általa tervezett ruhák fiatalosak voltak, nem másolatai a szülők ruhatárának(mint például a miniszoknya és forrónadrág). A ruhák mellett kitalálta Daisyt, aki megtestesítette a 70-es évek tipikus angol modelljét. 1973-83-ig készítették ezt a babát. Magassága 24 cm.


Hátul a fenekén felirat van: MODEL TOYS LTD Hong Kong

Íme néhány link gyűjtőktől és kép az én babámról:




The ultimate Daisy page

Mary Quant Daisy doll

Doll reference

2011. november 3., csütörtök

Blogajánló





Prinz Erik elég fura figura. Tudom hogy sok fiú is gyűjt babákat, de ő ennél is érdekesebb. Elég elvarázsolt alak. Szóval neki is vannak Lil Miss babái, és sok Barbie-ja is, nézzétek meg a blogját. Ízelítőül egy 1989-es Lil Miss Magic Hair néger változat a gyűjteményéből.

2011. november 1., kedd

Az első Mattel Li'l Miss babám







Újabb kedvenc babám lett. Igazából ez a babablog keltette fel rá a figyelmemet.

Mindig is szerettem a 80-as évekbeli babákat, és ez most egy nagyon közkedvelt baba a 80-as évek vége, 90-es évek elejéről. Annyira kedves arcú baba, test felépítésileg olyan 2-3 éves korú kislány teste van, pont mint a lányomnak. Szóval utánanéztem a vaterán, és bizony egy hét alatt sikerült is 5 darabot beszereznem belőle. Igazi kincsvadászat volt, hogy 5 különbözőt vegyek, persze még nem biztos, hogy mind másféle, mert még nem érkeztek meg, de remélem. Hamarosan felteszem majd róluk az összes képet.

Az első eredeti csomagolásban érkezett, egy 1989-es Mattel Li'l Miss Dress Up baba. A hozzávaló kellékkel(hideg illetve meleg vizet töltve a tégelyekbe)színezni lehet a ruháját rózsaszínről kékre, és vissza. A hajában is van egy hajtincs, amit hasonlóan lehet színezni. Eredetileg kék, de ha fonni kezded, a kezed melegétől rózsaszínre változik. Rá volt nyomtatva egy magyar nyelvű címke, szóval ezt a típust nálunk is forgalmazták.



Ez az alsóruhája a képen az előző babának. A jobb oldali baba is Dress Up baba, csak ő már nem eredeti ruhában érkezett.



Azt szeretem ezekben a babákban, hogy épp gyerekkézbe valók, 32 cm magasak, nem nehezek, és RENGETEG hajuk van, amit nagyon jól lehet fésülni. A karjuk, lábuk nagyon stabilan van rögzítve, még 20 év után sem mozdul ki a helyéről. És mindig van egy-kettő belőlük a vaterán vagy a tesz vesz-en, mindenkinek ajánlom, akinek még nincs ilyen babája , hogy vegyen, nem fogja megbánni. Nagyon kedvező áron árulják, pont azért mert nem igazán ismerik. Külföldön szeretik és gyűjtik is.

Van belőle néger kislány változat, de nem hiszem, hogy valaha ilyenem nem lesz, persze sosem lehet tudni:-)



És persze sellő változatban is van, fehér és néger is. Ilyet egyszer láttam , és most nagyon bánom, hogy nem vettem meg, mert még énekel is!



Itt lehet még többet megtudni ezekről a babákról, olvasgassatok!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...