Pinterest

2016. december 16., péntek

Az ezüst színű karácsonyfa története


Valószínűleg mindenkinek feltűnt, hogy jó pár éve nem csak zöld, de akár ezüst, vagy éppen rózsaszín vagy fehér színű műkarácsonyfát is lehet kapni az üzletekben az ünnepek táján. Nekünk minden évben eredeti zöld fenyőnk van, ami valljuk be, nem túl környezetbarát ötlet. De valahogy a műfenyőtől mindig ódzkodtam.

DE egy Barbie karácsonyi életképhez mégsem tehetek eredeti fenyőfát! Nem is lehetne ebben a méretben kapni, legfeljebb törpe tuját. Szóval utánajárva a dolognak, arra  jutottam, hogy zsenília drótból fogok karácsonyfát készíteni.

Több ötletet is találtam, de amikor megláttam ezt a két képet itt, tudtam, megvan az ihlet!





Ezüst színű karácsonyfa mellett ünnepel Barbie 1965-ben!  De miért nem zöld a fenyő, és mi az a színes dolog a fa alatt? Ennek utána kell járni!

A megoldást az Etsy History Lesson  oldalán találtam meg. 

Az alábbiak a cikk lényegét foglalják össze.



Az 1960-as években az alumínium karácsonyfa rövid, de  látványos népszerűségnek örvendett. 
Egy új korszak gyermeke volt, fényes volt és modern, valami más mint elődei. 

Alumínium karácsonyfa 1961

1963



A fák magassága két lábtól nyolc lábig terjedt, s bár a legtöbb ezüst volt, de lehetett kapni rózsaszín, arany, kékeszöld színben is. Megfelelően bevilágítva biztosította, hogy a karácsonyi dekoráció a legmenőbb legyen a lakótelepen.


Műfenyőket már a 19. században készítettek madártollakból. 1930-ban szabadalmaztattak üvegmosó keféből készített mini fenyőket.

1930-as műfenyők üvegmosó keféből

Az alumínium ritka fémnek számított a 19. században, unciánkénti ára meghaladta az aranyét és az ezüstét, de a kitermelési eljárások javulásával a 20. században már egyre több helyen használják ezt a fémet. Könnyű súlya és fényvisszaverő képességének hála, ideális volt karácsonyi dekoráció készítésére.

Bár az Egyesült Államok nagy részén gyártották őket, a legnagyobb gyártója az  Aluminum Specialty Company of Manitowoc Wisconsinban. Mikor 1959-ben piacra dobták az "Evergleam" sorozatukat, sokat az Atomkorszak kifejeződéseként fogadták el a csillogó fát. 

Már magában is elég jól mutatott, de aggathattak rá fényes gömbdíszeket szigorúan csak kampóval, hogy a fém tűlevelek ne sérüljenek meg. 

Fotók innen



Egy másik fontos kellék a színkerék. Mivel karácsonyfa égősort felrakni egy fémből készült fára tűzveszélyes volt, ezért a fa alá egy négyszínű(kék, narancs, piros, lila) színtárcsát raktak, amelyek mögött egy reflektor világította meg a fát. 




A fa alumínium levelei visszaverték a lassan forgó kerék által kevert színeket, pont úgy, mint a videón látható. 


Két kerék együttes alkalmazásával még jobban lehetett fokozni a hatást. 
Akinek még ez sem volt elég, az összeköthette a fenyőt egy speciális alappal, ami lassan forgatta az egész fát. Voltak tükrös alapok vagy zenedobozt tartalmazók is, amelyek a kedvenc karácsonyi dalokat játszották, tovább fokozva a multimédiás élményt.

1965-ben ért diadalának csúcsára korunk e gyöngyszeme, amelyről a szintén 1965-ben készült Charlie Brown Karácsonya című mesefilm is érzékletesen bemutat, ahol az igaz és hiteles győz a hamison.

Az 1960-as évek vége felé változott az ízlés és az alumínium fák gyártása lelassult. Az "Evergleam" 1969-ben be is szüntette a gyártást.

Végül pár fotó eredeti vintage Barbie folyóiratokból, ZÖLD fenyővel.






Hogy én közben vettem egy köteg ezüst színű zsenília drótot? Naná! Karácsonyra el is készül a fám Barbienak;-)   





4 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez nagyon érdekes cikk volt, köszönöm szépen!! Alig várom a karácsonyfás fotóidat :)

martimez írta...

Köszi , nagyon tetszett .

Tristen írta...

Megint nagy élvezettel olvastam a mesét. Ezekről nem is hallottam, fém fenyőfa, mik voltak! A lelki szemeimmel már látom is , amit majd csinálsz, remélem, meg tudjuk nézni :) Jó készülődést :)

luna írta...

Szuper cikk, köszönöm 😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...